top of page
  • Writer's pictureSigita Ivaškaitė

Tekstas, nevertas 20 €

1, 2, 3, ant grėblio, Siga, užlipk.

Ruduo atėjo. Sezonai prasidėjo. Gali net nežinot, kokia šiandien data, nematyt jokių anonsų ir reklamų, viską išduos FB srauto paūmėjimai. Staiga visi, kas vasarą fotografavo gamtą, džiaugėsi ir piktinosi orais, keliavo, vėl skubiai ima kažkuo piktintis ir verkti. Ne švęsti, džiaugtis, skelbti naują pradžią, o virkauti. Nu nes ar yra geresnis būdas pradėti naują sezoną, atversti tą švarų lapą?

Šiaip tai visai malačiai išlindo kritikai, paskelbdami, kad prašo savęs ir kolegų tiesiog neberašyti už 20eur recenzijų. Sounds reasonable. Tikrai palaikau, realiai dėl tokių kainų rašyt nustojau apskritai bet kur kitur, nei sau. Bent kol esu motinystėj. Tik leisiu sau čia pacituoti savo komentarą iš fb, praplečiantį šitos problemos kontekstą... aiškiau sakant, ką kas kur nutyli ir tik verkia:

Bet, ar negalim pripažint pilnos situacijos? Reikia atsisakyti rašyti už 20 eur, kuriuos siūlo kolegos kritikai, dirbantys redakcijoj. Jie tiek siūlo, nes tiek leidžia redakcijos biudžetas. Jie patys išgyena kažkaip, nes dar gauna etatinius pinigus (o ir prie jų dar reikia dasidurti). Visi gauna tiek pinigų, nes kultūros ir spaudos rėmimo fondai tik tiek duoda. Fondai duoda tiek, nes duoda visiems po truputį. O kas fondų tarybose sėdi ir paraiškas skaito? Kolegos kritikai, kurie, kaip Andrius ir mini poste, siūlo visiems visada duoti, kad ir po truputį, kad tik išgyventų. Nu tai laba diena. Žinoma, kad už 20 eur nereikia, bet ir priemonių kažkokių kitokių imtis reikia. Čia kaip teatrai rašo spektakliam sąmatas 20 000, jiems fondas duoda 5000 (geriausiu atveju), ir visi IMA tuos pinigus PILNAM pastatymui (arjūfakinkidinmy?), nes bijo, kad jei nepaims, kitą kartą iš viso neduos! Tai arba visi pripažįstam, kurioj grandy sėdim ir chaltūrų kultūrą skatinam, arba kažką darom. o kažką daryti, mano galva, reiškia imtis papildomo finansavimo paieškų, kas automatiškai reikštų susisiejimą su kokia nors reklama ar pan, o tada jau, matai, nebe aukšta kultūra ir nebe lygis. Arba tada reikia rašyti tekstus VISIEMS, o ne tik elitui... Ko pas mus, deja, normaliai niekas nedaro ir daryt nenori, nes vėl nelygis. Nes labiau lygis už 20 eur elitui kultūros rašyt. Nu uroboras, ne kitaip :D

Tai daugiau ta tema kol kas užteks, žiūrėsim, kaip seksis. Keep me posted, and I will keep you.

Dėl tos anglų kalbos naudojimo čia neseniai pastabą gavau, kad dažniau lietuviškai galėčiau. Žinoma, ten buvo kontekste prierašo prie foto fb. Nu tai kąąąąą... Nepaeis. Nes anglų kalbos mano gyvenime daug, kadangi per ją aš gaunu tai, ko man kasdien trūksta iki laimės, - platesnį požiūrį, kitokią literatūrą, galimybę atrasti kitokius straipsnius ir saviraišką... you name it. Anglų kalbą naudoju labai sąmoningai, tada kai man jos reikia, kaip ir netaisyklingą lietuvių. Plius, palyginus su šiandienos spauda (jau nekalbu apie nerašančiųjų lietuvių kalbos žinias), galiu nepasididžiuodama sakyti, kad rašyti sau leidžiu, kaip tik noriu, nes mano gimtosios kalbos žinios yra tikrai gerame lygyje. Kad ir kaip man pačiai būtų netikėta.

Bet čia plėstis irgi nenoriu, nes dabar kalbėti apie edukaciją... doktorantūros tema.

Grįžtant prie skundų ir užjautrėjimų.

Grėblys nr. 2 šiandien yra numesti juokelį pasipiktinusioje diskusijoje apie kokį pasipiktinusį postą menu. Čia komercine išvadinta J. Lago, paskaičiavo, kad nekomercininkų, savivaldybės remiamų menininkų lervos per brangiai kainuoja. Nu ir šiaip lervos ne menas. O festivalis savo ruožtu supyko, kad yra kuriami pareiškimai, o ne diskusijos apie šiuolaikinį meną ir jo raišką.

Nu chebryte, chill. Pirmiausia, pripažinkim, kad vežat tokius darbus, turėdami minty, kad diskusijos kils. Gi nesam naivūs, ir nemanom, kad LT vien atsipūtę hipsteriai menininkai gyvena, ir pamatę lervų pilną sceną sakys: o, fainai, visad tokį spektaklį norėjau pamatyt!

Žinoma, tikimės, kad visi ateis diskutuot prie apvaliojo stalo, su savo monokliais ir pariestais ūsais, priderintais prie arbatinių skrybėlaičių. Pamirštam, kad NE. Arba nesitikim, kad kiti menininkai taip užsipuls? Bet pažiūrėkit, kas per menininkai puola. Lago jau seniausiai tapus kažkas alia propatria viešaisiais ryšiais, tai KO JŪS TIKITĖS? Kaip ir purkštauja, man rods Jauniškis, kad Statkevičius apie Žalio tilto skulptūras kažką nusišneka (dievaži, šitas tiltas ir jo menai bus tema dar 100 metų). Chebra, again, chill, jam mados pristatymo bilietus išparduot reikia! Jis dabar bet ką pasakys, kad tik jo profilį atsidarytų ir linką į bilietus paspaustų. Ne aukštoji matematika. Tikrai.

Taip, kaip visi „stumia“ ant to „tikro meno“, taip kiti tuo nauju sezonu naudojasi kalbom apie sunkius laikus, prastus finansavimus ir tt. Tai būkim biedni, bet teisingi ir leiskim visiems pasisakyt, išsiraudot, o tada jau atrašinėkim Sirenom, kad TIKRAI RAŠYSIM apie jų spektaklius, kad tuos kvietimus duotų, nes aš tai noriu į Sirenas, ypatingai pas Tim Etchellsą.

Čia rimtai. Čia tiem, kas stumia ant festivalio, kad jis veža „kultūrkių“ renginius (BTW stumia tie, kurių projektai lygiai tos „kultūrkės“ lygio). Veža. Jei kalbėsim apie salės dydžius. Nes didelių salių dabar nėr. O iš kitos pusės, tai, kas naujo, negimsta dideliuose teatruose, nes užsieny didieji valstybiniai teatrai užsiima klasika, o ne eksperimentais... Bet finale, kai Gob Squadai ir Etchellsas mūsų kolegom yra „kultūrkė“, lervos – ne menas net jo nemačius... tai tikrai yra liūdna, betgi, ogi kodėl ne visus kolegas užsipuolam?

Grėblys. Bam.

P.S.: dėkoju antrajai pusei už idėją teksto pavadinimui

92 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page